Strona www.swarzedz.pl

Logo PR
Logo UE

Komunikaty

Wykaz o przeznaczeniu do sprzedaży prawa własności działek

21 08 2019

WYKAZ 6/2019

Burmistrz Miasta i Gminy Swarzędz podaje do publicznej wiadomości wykaz o przeznaczeniu do sprzedaży w trybie bezprzetargowym prawa własności działek położonych w Swarzędzu.

13 08 2019

OGŁOSZENIE 2/2019

Burmistrz Miasta i Gminy Swarzędz ogłasza pierwszy  przetarg ustny nieograniczony na zbycie, należącego do Gminy Swarzędz, prawa własności nieruchomości położonej w Zalasewie  oznaczonej numerem 625/2.

Wykaz o przeznaczeniu nieruchomości gruntowych do sprzedaży

22 07 2019

WYKAZ 5/2019

Burmistrz Miasta i Gminy Swarzędz podaje do publicznej wiadomości wykaz o przeznaczeniu nieruchomości gruntowych do sprzedaży, w trybie bezprzetargowym na rzecz użytkownika wieczystego.

Rajd „4 Kąty Polski” po zdrowie dla dzieci

19 07 2019

Janusz Kobyłka rozpoczyna drugi etap Rajdu "4 Kąty Polski" po zdrowie dla dzieci!

Janusz Kobyłka z Lubartowa, pasjonat o wielkim sercu 1 lipca wyruszył w charytatywny rajd rowerowy po Polsce. Podczas całej wyprawy zbiera fundusze dla podopiecznych Fundacji „Stella" im. Agaty Orłowskiej z Lubartowa zajmującej się rehabilitacją niepełnosprawnych dzieci.

Cała trasa rajdu rowerowego liczy ponad 2000 kilometrów, wiedzie przez ponad 40 miast w ciągu 26 dni! Rajd to nie tylko przejażdżka na rowerze, to także spotkania, długie rozmowy, selfie z panem Januszem oraz wspólne kręcenie kilometrów. To wszystko by zebrać fundusze na rehabilitacje dzieci niepełnosprawnych, którymi opiekuje się Fundacja „Stella". Trasa jaką pokona Pan Janusz jest podzielona na dwa etapy.

Więcej informacji TUTAJ

Bezpłatne zajęcia dla osób pełnoletnich

15 07 2019

Wojewódzki Urząd Pracy w Poznaniu w ramach usług poradnictwa zawodowego przygotował na lato ofertę bezpłatnych zajęć dla osób pełnoletnich i umieścił ją na stronie internetowej Wrzędu www.wuppoznan.praca.gov.pl.

Wśród zaplanowanych zajęć są warsztaty pt. "Jak efektywnie zarządzać czasem i skutecznie realizować swoje cele" oraz spotkanie adresowane do kobiet pt. "Powrót do aktywności zawodowej".

Ankieta koniunktury w gospodarstwie rolnym

11 07 2019

Urząd Statystyczny w Poznaniu informuję, że w wylosowanych gospodarstwach rolnych mieszczących się na terenie Gminy Swarzędz ankieterzy statystyczni realizują następujące badania ankietowe:

-        czerwcowe badania rolnicze;

-        badanie pogłowia bydła, owiec, drobiu oraz produkcji zwierzęcej;

-        badania pogłowia świń oraz produkcji żywca wieprzowego.

Dodatkowo w lipcu przeprowadzana będzie Ankieta koniunktury gospodarczej

w gospodarstwie rolnym.

Dodatkowe informacje o badaniach dostępne są na stronie:

http://form.stat.gov.pl/BadaniaAnkietowe/2019/index.htm oraz https://poznan.stat.gov.pl/badania-ankietowe/statystyczne-badania-ankietowe-2019/

PLAKAT

28 06 2019

WYKAZ 4/2019

Burmistrz Miasta i Gminy Swarzędz podaje do publicznej wiadomości o przeznaczeniu działki do zbycia, w trybie przetargu ustnego nieograniczonego.

20 05 2019

WYKAZ 2/2019

Burmistrz Miasta i Gminy Swarzędz podaje do publicznej wiadomości o przeznaczeniu działki do zbycia, w trybie bezprzetargowym (w drodze umowy zamiany).

Czas na waloryzację emerytur i rent

28 02 2019

Od 1 marca wzrosną emerytury i renty. Jak co roku świadczenia objęte zostaną waloryzacją. W tym roku będzie to waloryzacja kwotowo – procentowa. Wzrosną także najniższe emerytury i renty.

Więcej informacji TUTAJ

Badania ankietowe "Badanie Budżetów Gospodarstw Domowych"

16 01 2019

Urząd Statystyczny w Poznaniu informuje, iż rozpoczęła się kolejna edycja badania ankietowego "Badanie Budżetów Gospodarstw Domowych".  Na ternie gminy, w wylosowanych gospodarstwach domowych, ankieterzy statystyczni będą realizować to badanie w ciągu całego 2019 roku.

Dodatkowe informacje o badaniu dostępne są na stat.gov.pl/badania-gospodarstw-domowych-i-rolnicze/ oraz poznan.stat.gov.pl/aktualnosci/statystyczne-badania-ankietowe-styczen-2019,158,1.html

Wykaz nieruchomości przeznaczonych do oddania w nieodpłatne użytkowanie

10 01 2019

WYKAZ 1/2019

Burmistrz Miasta i Gminy Swarzędz podaje do publicznej wiadomości wykaz nieruchomości należących do Gminy Swarzędz przeznaczonych do oddania w nieodpłatne użytkowanie, na czas nieoznaczony, w drodze bezprzetargowej.

Ważna informacja ZUS

9 01 2019

Zakład Ubezopieczeń Społecznych informuje, że od 1 stycznia 2019 r. pracodawcy mogą krócej przechowywać dokumenty swoich pracowników (10 a nie 50 lat).Pracodawca zdecyduje w jakiej formie chce prowadzić i archiwizować dokumentację – papierowej, czy elektronicznej.

Ważne informacje znajdziecie Państwo na stronie internetowej ZUS.

Oto linki:

Z poważaniem,

Hanna Wanat

koordynator ds. komunikacji społecznej i edukacji

Zakład Ubezpieczeń Społecznych

II Oddział w Poznaniu

4 12 2018

OGŁOSZENIE 8/2018

Burmistrz Miasta i Gminy Swarzędz ogłasza przetarg ustny nieograniczony na zbycie, należącego do Gminy Swarzędz, prawa własności nieruchomości położonej w Swarzędzu oznaczonej numerem 9/59.

Przedszkolaki dla pszczół

9 11 2018

Dzieci z Przedszkola "Za lasem" w Zalasewie przystąpiły do konkursu dotyczącego ochrony pszczół, naszych małych przyjaciół.

PLAKAT

Gala Wiedeńska w Poznaniu

6 11 2018

27.01.2019 w Auli UAM w Poznaniu odbędzie się Gala Wiedeńska z udziałem solistów polskich i europejskich oper.

Podczas gali usłyszą Państwo obdarzonych wspaniałymi głosami, fantastycznych solistów operowych. Towarzyszyć im będą wybitni, polscy kameraliści młodego pokolenia, występujący na co dzień z najlepszymi orkiestrami i dyrygentami w Polsce i Europie.

5 11 2018

WYKAZ 11/2018

Burmistrz Miasta i Gminy Swarzędz podaje do publicznej wiadomości wykaz o przeznaczeniu działki do zbycia w trybie przetargu ustnego ograniczonego.

"Czujka czadu ratuje życie"

31 10 2018

Rozpoczęła się kolejna edycja konkursu "Czujka czadu ratuje życie".

Regulamin konkursu dostępny jest na stronach www.powiat.poznan.pl oraz www.kmpsp.poznan.pl.

Konkurs skierowany jest do mieszkańców Powiatu Poznańskiego, którzy:

1. w czasie jego trwania prawidłowo wypełnią ankietę konkursową i złożą ją:

- osobiście w siedzibie Starostwa Powiatowego w Poznaniu

- za pośrednictwem formularza elektronicznego zamieszczonego na stronie: www.powiat.poznan.pl oraz www.kmpsp.poznan.pl,

- za pośrednictwem Poczty Polskiej na adres Starostwo Powiatowe w Poznaniu, ul. Jackowskiego 18, 60-509 Poznań z dopiskiem "Czujka czadu".

2. zamieszkują na terenie Powiatu Poznańskiego.

3. posiadają pełną zdolność do czynności prawnych, bądź uzyskają zgodę opiekuna prawnego.

Co dwa tygodnie w Starostwie Powiatowym w Poznaniu losowanych jest 10 poprawnie wypełnionych ankiet. Nagrodą dla wylosowanych osób jest czujka czadu.

Domowe czujki to najprostszy sposób na zabezpieczenie domu przed czadem, który jest gazem silnie trującym, bezbarwnym i bezwonnym, bardzo niebezpiecznym, zwanym "cichym zabójcą". Te małe urządzenia wykrywają śmiertelne zagrożenia we wczesnej fazie, umożliwiając ustrzeżenie się od ich tragicznych skutków.

Konkurs trwa do 31 marca 2019 r.

Ogłoszenia o przetargach na zbycie prawa własności nieruchomości

25 10 2018

OGŁOSZENIE 6/2018

Burmistrz Miasta i Gminy Swarzędz ogłasza przetarg ustny nieograniczony na zbycie, należącego do Gminy Swarzędz, prawa własności nieruchomości położonej w Zalasewie oznaczonej numerem 550.

OGŁOSZENIE 7/2018

Burmistrz Miasta i Gminy Swarzędz ogłasza przetarg ustny nieograniczony na zbycie, należącego do Gminy Swarzędz, prawa własności nieruchomości położonej w Zalasewie oznaczonej numerem 610.

Informacji o wyniku przetargów

Uczestnictwo mieszkańców Polski w podróżach

4 10 2018

Urząd Statystyczny w Poznaniu informuje, iż w dniach 1-20 października br. na terenie gminy, w losowo wybranych gospodarstwach domowych, realizowane będzie badanie ankietowe Uczestnictwo mieszkańców Polski w podróżach.

Praca w Centrum Powiadamiania Ratunkowego w Poznaniu

19 09 2018

Centrum Powiadamiania Ratunkowego w Poznaniu poszukuje osób do pracy jako Operator Numeru Alarmowego.

Przebudowa DP2410P - utrudnienia w ruchu

12 09 2018

W ramach prowadzonej inwestycji „Przebudowa / rozbudowa drogi powiatowej nr 2410P na odcinku węzeł Kleszczewo (S5) – Gowarzewo – Zalasewo (do skrzyżowania z ul. Olszynową) gmina Kleszczewo, Kostrzyn, Swarzędz, powiat poznański, województwo wielkopolskie”

Informujemy, że w dniach 13-14.09.2018 planowane jest układanie warstwy ścieralnej na odcinku przy ul. Czarnoleskiej.

W związku z tym w dniu jutrzejszym przewidujemy chwilowe utrudnienia w ruchu. Natomiast w dniu 13.09.2018 wjazd na ul. Czarnoleską będzie zamknięty w godzinach 9.00 – 13.00. Zalecany dojazd do Kruszewni ul. Białowieską lub ul. Spółdzielczą.

Za utrudnienia przepraszamy.

Wykazy o przeznaczeniu działek do zbycia

29 08 2018

WYKAZ 9/2018

Burmistrz Miasta i Gminy Swarzędz podaje do publicznej wiadomości wykaz o przeznaczeniu działki do zbycia w trybie przetargu ustnego nieograniczonego.

WYKAZ 10/2018

- załącznik

Jaka będzie Twoja przyszła emerytura?

13 08 2018

ZUS rozsyła właśnie prawie 20 milionów listów z „Informacją o stanie konta ubezpieczonego”. W Wielkopolsce informacja taka trafi do prawie 2 mln osób. Całość korespondencji ma być rozesłana do końca sierpnia. W związku z tą informacją wielkopolskie oddziały ZUS zorganizowały 11 dyżurów telefonicznych. Informacja ta bowiem, mimo, że wysyłana co roku, wywołała falę zapytań.

7 08 2018

OGŁOSZENIE 2/2018

25 07 2018

WYKAZ 8/2018

- załącznik

Ulga na start – przedsiębiorco wybierz świadomie!

6 07 2018

Przedsiębiorco, chcesz skorzystać z „ulgi na start”? Zrób to świadomie. Pamiętaj, że masz wybór. Korzystając z ulgi przez sześć miesięcy nie zapłacisz składek na ubezpieczenie społeczne, ale w tym czasie nie będziesz też miał prawa do zasiłku chorobowego, a na Twoim koncie emerytalnym nie odłoży się ani złotówka. Podejmij decyzję świadomie.

Więcej informacji TUTAJ

Ogłoszenia o przetargach na oddanie w użytkowanie wieczyste nieruchomości

5 07 2018

OGŁOSZENIE 4/2018

Burmistrz Miasta i Gminy Swarzędz ogłasza przetarg ustny ograniczony na oddanie w użytkowanie wieczyste nieruchomości stanowiących własność Gminy Swarzędz położonej w Swarzędzu oznaczonej numerem 3339/47.

OGŁOSZENIE 5/2018

Burmistrz Miasta i Gminy Swarzędz ogłasza przetarg ustny ograniczony na oddanie w użytkowanie wieczyste nieruchomości stanowiących własność Gminy Swarzędz położonej w Swarzędzu oznaczonej numerem 1835/54.

Informacja o wynikach przetargów

5 07 2018

OGŁOSZENIE 3/2018

Informacja o wyniku przetargu

/UMiG/

Rodzicu, zarejestruj swoje dziecko online!

25 06 2018

Profil zaufany i kilka minut - to wszystko czego potrzeba, by zarejestrować narodziny dziecka online. Nowa usługa ruszyła 1 czerwca 2018 r. Rodzicu, już nie musisz spieszyć się do urzędu. Wszystko czego potrzebujesz to Profil Zaufany i kilka minut.

Planujesz emeryturę – nie rób tego w czerwcu!

18 06 2018

Od tego, kiedy zostanie złożony wniosek o emeryturę, może zależeć jej wysokość. Wpływ na taką sytuację ma tzw. schemat waloryzacji składek zapisanych na koncie w ZUS. Jest on wyjątkowo niekorzystny dla osób, które wnioski o emeryturę składają w czerwcu. Dlatego warto zastanowić się, czy wniosek o emeryturę złożyć w czerwcu, czy może lepiej poczekać z tym do lipca.

Więcej informacji TUTAJ

I Ty możesz zostać żołnierzem zawodowym...

12 06 2018

Na prośbę Wojskowej Komendy Uzupełnień w Poznaniu zamieszczamy informację o naborze do służby przygotowawczej dla osób, które chciałyby zostać żołnierzem zawodowym. Szczegóły znajdą Państwo TUTAJ.

Wykaz o przeznaczeniu działki do przekazania w formie aportu

23 05 2018

WYKAZ 7/2018

Burmistrz Miasta i Gminy Swarzędz podaje do publicznej wiadomości wykaz o przeznaczeniu działki do przekazania w formie aportu.

WYKAZ 6/2018

WYKAZ 5/2018

Wykaz o przeznaczeniu działki do oddania w użytkowanie wieczyste

WYKAZ 4/2018

Burmistrz Miasta i Gminy Swarzędz podaje do publicznej wiadomości wykaz o przeznaczeniu działki do oddania w użytkowanie wieczyste w trybie przetargu ustnego ograniczonego.

Wykaz o przeznaczeniu działki do oddania w użytkowanie wieczyste

WYKAZ 3/2018

Oto treść wykazu

Wykaz o przeznaczeniu działki do sprzedaży w trybie bezprzetargowym

WYKAZ 1/2018

Burmistrz Miasta i Gminy Swarzędz podaje do publicznej wiadomości wykaz o przeznaczeniu działki do sprzedaży w trybie bezprzetargowym na rzecz użytkownika wieczystego.

Sprzątamy Świat - Koło PZW Swarzędz-Zatorze

24 04 2018

Zarząd Koła PZW Swarzędz-Zatorze serdecznie zaprasza na ogólnogminne sprzątanie brzegu Jeziora Swarzędzkiego wzdłóż ścieżki pieszo-rowerowej. Akcja sprzątania odbędzie się 13.05.2018 r.

Kampania antysmogowa

11 04 2018

Departament Środowiska przygotował kampanię informacyjną dotyczącą ochrony powietrza, a w szczególności wpływu zanieczyszczeń na zdrowie oraz przeciwdziałania nadmiernej emisji zanieczyszczeń do powietrza.

Więcej informacji na stronie.

Związek Międzygminny "Puszcza Zielonka": ogłoszenie o pracy

9 04 2018

Związek Międzygminny „Puszcza Zielonka” z siedzibą w Murowanej Goślinie 62-095, Nowy Rynek 8 (woj. wielkopolskie) realizujący Projekty "Kanalizacja obszaru Parku Krajobrazowego Puszcza Zielonka i okolic – etap IV” oraz "Kanalizacja obszaru Parku Krajobrazowego Puszcza Zielonka i okolic – etap V” dofinansowane z Funduszu Spójności w ramach Programu Operacyjnego Infrastruktura i Środowisko (www.puszcza-zielonka.pl) ogłasza nabór na wolne stanowisko urzędnicze PODINSPEKTOR DS. TECHNICZNYCH w wymiarze 1 etatu:

Światowy Dzień Zdrowia 2018

5 04 2018

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Poznaniu informuje, że tegoroczne hasło obchodzonego 7 kwietnia Światowego Dnia Zdrowia brzmi: „Zdrowie dla wszystkich", a jego tematem przewodnim jest „Powszechna opieka zdrowotna: wszędzie dla wszystkich".

Światowy Dzień Zdrowia 2018 – kluczowe założenia kampanii

Wykaz o przeznaczeniu działek do przekazania w formie aportu

16 03 2018

WYKAZ 2/2018

Burmistrz Miasta i Gminy Swarzędz podaje do publicznej wiadomości wykaz o przeznaczeniu działek do przekazania w formie aportu.

/UMiG/

XVI edycja konkursu "Bezpieczne Gospodarstwo Rolne"

5 03 2018

Głównymi organizatorami XVI edycji Ogólnokrajowego Konkursu "Bezpieczne Gospodarstwo Rolne" są: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego, Państwowa Inspekcja Pracy oraz Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Patronat honorowy nad konkursem objął Prezydent RP Andrzej Duda.

Celem przedsięwzięcia jest promocja zasad ochrony zdrowia i życia w gospodarstwach rolnych.

Udział w konkursie mogą brać pełnoletnie osoby prowadzące produkcyjną działalność rolniczą, ubezpieczone w KRUS (przynajmniej jeden z właścicieli). Oceniane będą m.in. rozwiązania organizacyjne, technologiczne i techniczne wpływające na bezpieczeństwo osób przebywających i pracujących w gospodarstwie rolnym, estetyka gospodarstw, a także stosowanie dobrych praktyk rolniczych.

Dla laureatów na każdym z trzech etapów Konkursu przewidziano cenne nagrody i wyróżnienia.

Szczegółowe informacje o Konkursie można uzyskać w Oddziale Regionalnym KRUS w Poznaniu, ul. Św. Marcin 46/50, nr tel. 61-8525013 i Placówkach Terenowych KRUS.

1 03 2018

Wielkopolska Izba Rolnicza informuje o zagrożeniu wynikającym z rozprzestrzeniania się wirusa ASF.

Więcej informacji TUTAJ.

Wykaz nieruchomości przeznaczonych do dzierżawy

14 02 2018

Na podstawie art. 35 ust. 1 ustawy o gospodarce nieruchomościami (tekst jednolity Dz.U.2018.121 ze zm.) Burmistrz Miasta i Gminy Swarzędz podaje do publicznej wiadomości, że zostaną przeznaczone do dzierżawy na czas oznaczony do lat 3 nieruchomości gruntowe stanowiące własność Gminy Swarzędz, wymienione w załączniku.

/nad/

Rekrutacja na wolne stanowisko w ZM "Puszcza Zielonka"

8 02 2018

Uprzejmie informujemy, że została ogłoszona rekrutacja na wolne stanowisko urzędnicze w Związku Międzygminnym „Puszcza Zielonka" - Podinspektor ds. Nadzoru Właścicielskieg. Oto TREŚĆ OGŁOSZENIA.

/mw/

Uwaga! Zmiana indywidualnych numerów rachunków bankowych dla podatników

8 02 2018

Urząd Miasta i Gminy w Swarzędzu informuje, że w 2018 roku nastąpiła zmiana indywidualnych numerów rachunków bankowych dla podatników (osób fizycznych) podatku od nieruchomości, rolnego, leśnego.

Nowe numery indywidualnych rachunków bankowych widnieją na otrzymywanych przez podatników decyzjach ustalających wysokość zobowiązania podatkowego za 2018 rok.

Jednocześnie informujemy, że wpłat podatku można dokonywać także na ogólny numer rachunku bankowego Urzędu Miasta i Gminy w Swarzędzu, który podajemy poniżej:

BNP Paribas Bank Polska S.A. 13 1600 1084 1843 0348 6000 0004. W tytule wówczas należy wpisać numer ewidencyjny podatnika (widoczny w górnym lewym rogu decyzji).

Informacji w zakresie:

- wymiaru podatków udziela Wydział Podatków i Kontroli Podatkowej - tel. 61 65 12 305

- stanu kont udziela Wydział Księgowości Podatkowej - tel. 61 65 14 065

/umig/

OGŁOSZENIE 1/2018

Burmistrz Miasta i Gminy Swarzędz ogłasza przetarg ustny nieograniczony na zbycie, należącego do Gminy Swarzędz, prawa własności nieruchomości niezabudowanej położonej w Jasinie oznaczonej numerem 273/35.

Oto treść ogłoszenia.

/UMiG/

Sprawdź, czy jesteś w rejestrze wyborców! - komunikat Krajowego Biura Wyborczego

5 02 2018

Krajowe Biuro Wyborcze przedstawia materiały informacyjne odnośnie rejestru wyborców. Filmy (w wersji dla osób niesłyszących i bez tłumacza migowego) znajdują się na kanale PKW i KBW na Youtube.

- wersja bez tłumacza języka migowego: https://www.youtube.com/watch?v=jGOrbygR208

- wersja z tłumaczem: https://www.youtube.com/watch?v=eQVZaB5qeOs

Poniżej: informacja dotyczącaj rejestru wyborców:

Wyborco! Sprawdź, czy jesteś w rejestrze wyborców!

Przeprowadzałeś się lub wyjeżdżałeś z Polski? Wyjechałeś ze swojej miejscowości na studia lub do pracy?  Zmieniałeś adres zamieszkania albo zameldowania?  Upewnij się, że jesteś wpisany do rejestru wyborców tam, gdzie teraz mieszkasz!

Jeśli Twojego nazwiska nie ma w rejestrze wyborców, to nie będziesz mógł głosować w nadchodzących wyborach samorządowych.

Rejestr wyborców to lista osób z prawem do głosowania w danej gminie.

Jeżeli masz stałe zameldowanie, to znaczy, że Twoje nazwisko jest w rejestrze wyborców w gminie, w której jesteś zameldowany. Będziesz mógł oddać głos.

Jeśli jednak jesteś zameldowany na pobyt czasowy, albo w ogóle nie masz meldunku, to nie ma Cię w rejestrze wyborców i nie będziesz mógł głosować w wyborach.

Co masz zrobić?

Złóż wniosek o wpisanie do rejestru wyborców w gminie, w której mieszkasz.

Sprawdź już dziś w swoim urzędzie gminy czy jesteś w rejestrze wyborców!

Więcej informacji na stronie www.pkw.gov.pl oraz na kanałach Państwowej Komisji Wyborczej i Krajowego Biura Wyborczego w serwisach społecznościowych.